Carbohidrații și somnul- ce trebuie știu despre influența surprinzătoare a carbohidraților asupra somnului

/

Consumul de carbohidrați poate avea o influență asupra somnului, iar relația dintre aceste două aspecte poate fi surprinzătoare.

Iată câteva aspecte pe care ar trebui să le știi despre influența carbohidraților asupra somnului:

  1. Tryptophan și serotonina: Anumite carbohidrați, în special cei complecși, pot contribui la creșterea nivelului de triptofan în creier. Triptofanul este un aminoacid care este transformat în serotonina, un neurotransmițător asociat cu starea de bine și relaxarea. Serotonina este apoi convertită în melatonină, hormonul care reglează ciclul de somn-veghe.
  2. Indice glicemic și niveluri constante de glucoză: Alimentele cu indice glicemic scăzut sau moderat, care eliberează glucoza în sânge într-un mod mai lent, pot contribui la menținerea nivelurilor constante de glucoză în timpul somnului. Acest lucru poate ajuta la prevenirea trezirilor frecvente din cauza scăderilor bruște ale glicemiei.
  3. Consumul excesiv de carbohidrați rafinați: Pe de altă parte, un consum excesiv de carbohidrați rafinați (cum ar fi zaharurile și făinurile albe) poate duce la fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge și poate afecta negativ somnul. Consumul excesiv de zahăr și carbohidrați simpli înainte de culcare poate perturba calitatea somnului.
  4. Moderarea consumului de carbohidrați înainte de culcare: Consumul moderat de carbohidrați complecși, cum ar fi orezul integral, cartofii dulci sau cerealele integrale în timpul mesei de seară poate avea un efect benefic asupra somnului. Aceste surse de carbohidrați eliberează glucoza în mod treptat și pot contribui la relaxarea organismului.
  5. Individualitatea răspunsului la carbohidrați: Răspunsul la consumul de carbohidrați poate varia de la o persoană la alta. Unii oameni pot simți o îmbunătățire a somnului prin includerea de carbohidrați în dieta lor înainte de culcare, în timp ce alții pot observa că evitarea carbohidraților înainte de culcare îi ajută să doarmă mai bine.
  6. Evitarea consumului excesiv înainte de culcare: Indiferent de tipul de carbohidrați, evitarea consumului excesiv înainte de culcare este importantă. Mesele copioase sau consumul de alimente bogate în grăsimi și zaharuri cu puțin timp înainte de culcare pot să perturbe somnul și să cauzeze disconfort gastric.

În general, este important să fii atentă la propriul corp și să observi cum reacționează la diferite tipuri și cantități de carbohidrați. Adoptarea unui stil de viață echilibrat, care include o dietă sănătoasă și reguli de igienă a somnului, poate contribui semnificativ la îmbunătățirea calității somnului.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Latest from Blog