Când și cum să faci un test de sarcină

man in white dress shirt holding blue and white digital thermometer
Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Testele de sarcină sunt o modalitate sigură și eficientă de a determina dacă ești însărcinată. Acestea funcționează prin detectarea unui hormon numit gonadotropină corionică umană (hCG) care este produsă atunci când un ovul fertilizat se implantează în uterul dumneavoastră.

De obicei, testele de sarcină sunt mai precise atunci când le faceți la o săptămână după ce trebuie să vă vină ciclul. Dar unele sensibile pot fi folosite chiar și înainte de asta.

Când să faceți un test

Este important să știți când să faceți un test. Dacă credeți că ați putea fi însărcinată, obținerea unui diagnostic cât mai curând posibil vă poate ajuta să planificați următorii pași și să începeți să vă gândiți la problemele de sănătate și la schimbările în stilul de viață.

Puteți obține un test de sarcină la cabinetul medicului dumneavoastră, la o clinică sau la o farmacie. De asemenea, puteți face un test de sarcină acasă, pe cont propriu, folosind o probă de urină. Atât testele de sânge, cât și cele de urină pot detecta hormonul hCG, care vă spune dacă sunteți însărcinată.

Cel mai bun moment pentru a face un test de sarcină este după ce nu vă vine ciclul. Cele mai multe teste funcționează bine la o zi sau două după ce se așteaptă să înceapă menstruația și sunt mai precise dacă așteptați o săptămână sau două după ce ați ratat menstruația.

Dacă faceți un test de urină acasă, asigurați-vă că folosiți prima urină a zilei și evitați să beți mult lichid (inclusiv apă) înainte de test. Acest lucru vă va asigura că veți obține cele mai precise rezultate și va preveni un rezultat fals-negativ.

Un alt moment bun pentru a face un test este după ce ați ovulat. Ovulația este momentul în care un ovul este eliberat, fertilizat de spermatozoizi și implantat în uter, unde poate începe dezvoltarea prenatală. Ovulația are loc, de obicei, cu 14 zile înainte de începerea menstruației.

Cu toate acestea, timpii de ovulație și implantare variază de la o femeie la alta și de la un ciclu la altul. Așadar, poate fi dificil să determinați care este cea mai exactă dată de ovulație și implantare pentru dumneavoastră.

Puteți utiliza un kit de predicție a ovulației la domiciliu pentru a urmări ovulația și implantarea. Se recomandă să faceți un test „la aproximativ 14 zile după o ovulație documentată”, spune Zaher Merhi, doctor în obstetrică-ginecologie și fondator al Rejuvenating Fertility Center, cu locații în New York și Connecticut.

De asemenea, poate fi util să folosești o aplicație de testare a sarcinii care te avertizează când este posibil să ovulezi și să ovulezi din nou, ceea ce îți poate da o idee despre cât timp să aștepți înainte de a face testul.

Unele teste de sarcină timpurie promit să vă ofere un rezultat cu doar trei sau șase zile înainte de menstruația ratată. Acestea sunt mai sensibile decât testele standard, dar pot fi inexacte pentru unele femei, în special pentru cele care au menstruații neregulate sau care nu-și notează ciclurile.

Cum se face un test

Testele de sarcină sunt o modalitate ușoară și precisă de a afla dacă sunteți însărcinată. Acestea sunt disponibile la farmacii și la majoritatea magazinelor alimentare. Ele sunt ieftine și funcționează în 99 la sută din cazuri, atunci când sunt folosite corect.

Trebuie să urmați instrucțiunile pentru testul pe care l-ați cumpărat. Acestea vă vor da instrucțiuni specifice despre cum să faceți testul, ce înseamnă rezultatele și când să le citiți. Este important să citiți cu atenție instrucțiunile, deoarece acestea pot fi diferite pentru fiecare marcă de test de sarcină.

Testul trebuie folosit în intervalul de timp indicat în instrucțiuni. Dacă citiți testul prea devreme, acesta poate duce la rezultate inexacte. Ar trebui să folosiți un ceas sau un cronometru pentru a ține evidența timpului necesar pentru ca rezultatele să apară pe test.

Asigurați-vă că vă colectați urina într-un pahar curat. Cel mai bine este să faceți acest lucru în timp ce sunteți încă treaz, deoarece urina din prima dimineață are o concentrație mai mare de hCG.

Aveți grijă să nu beți prea mult lichid înainte de a face testul, deoarece acest lucru vă poate dilua urina și face mai puțin probabil să conțină hCG. De asemenea, asigurați-vă că așteptați până când nu v-a venit ciclul înainte de a face testul.

După ce ați terminat de făcut pipi, puneți bățul de test cu vârful său absorbant în jetul de urină, cu fereastra de rezultat orientată în sus. Acest lucru va ajuta testul să detecteze mai ușor hormonul hCG.

Va trebui să așteptați aproximativ 5 până la 10 secunde pentru ca testul să fie eficient. Unele teste de sarcină necesită să urinezi direct pe stick, în timp ce altele necesită să înmoi banda de testare în urină.

Cele mai multe teste de sarcină vin cu un cronometru care vă va spune cât timp va dura până când vor apărea rezultatele. Cel mai bine este să așteptați până când cronometrul spune că este gata.

Un test de sarcină pozitiv indică faptul că sunteți însărcinată. Un test negativ indică faptul că nu sunteți însărcinată. Poate fi frustrant să primești un rezultat negativ, dar nu trebuie să intri în panică sau să crezi că nu ești însărcinată. Poți discuta întotdeauna cu medicul tău despre rezultate și despre opțiunile tale dacă nu ești mulțumită de ele.

La ce să vă așteptați

Un test de sarcină va verifica dacă există un hormon numit gonadotropină corionică umană (hCG). Acest hormon este produs de celulele care înconjoară un ovul fertilizat în momentul în care acesta se atașează de peretele uterului dumneavoastră.

În primele câteva săptămâni de sarcină, nivelul hCG crește rapid – uneori se dublează în fiecare zi. De obicei, hormonul hCG se acumulează în urină peste noapte și atinge un vârf dimineața.

Ar trebui să așteptați câteva zile după ce nu v-a venit ciclul pentru a face un test de sarcină. Acest lucru se datorează faptului că organismul dumneavoastră are nevoie de timp pentru a acumula niveluri detectabile de hCG după ce un ovul fertilizat se implantează în uterul dumneavoastră.

Efectuarea unui test de sarcină prea devreme poate cauza rezultate fals pozitive, deoarece corpul tău nu are încă suficient timp să producă hCG. De asemenea, dacă beți prea multă apă sau orice alt lichid înainte de un test, urina dvs. poate fi diluată, ceea ce poate denatura rezultatele.

Cel mai bine este să așteptați o săptămână după ce ați ratat menstruația pentru a face un test de sarcină, deoarece acesta este cel mai precis moment pentru a verifica hCG. Unele teste pot fi făcute chiar înainte de a nu-ți fi venit ciclul, dar de obicei sunt mai puțin sensibile.

După ce ați făcut un test, trebuie să urmați instrucțiunile pentru a citi corect rezultatele. Panoul de rezultate ar trebui să arate un indicator de control care arată ca o linie sau o culoare, iar apoi o indicație care să arate dacă ești însărcinată sau nu.

Testele digitale vor arăta, de asemenea, cuvântul „însărcinată” sau „nu este însărcinată” Cele mai multe teste nedigitale vor arăta, de asemenea, o linie care indică dacă sunteți însărcinată sau nu, iar unele ar putea arăta un simbol de control intermitent.

Dacă folosiți un test de urină, s-ar putea să vedeți o linie de evaporare slabă, incoloră, care ar trebui să apară pe măsură ce urina se usucă. Acesta poate fi un semn că sunteți însărcinată, dar nu o lăsați să stea prea mult timp înainte de a citi testul, pentru că s-ar putea ca testul să nu funcționeze corect.

Indiferent de rezultatul testului de sarcină, este important să obțineți tipul potrivit de ajutor și sprijin în timp ce parcurgeți călătoria care vă așteaptă. Acesta poate include partenerul sau familia, prietenii și un terapeut.

Rezultate

Un test de sarcină este o modalitate simplă și precisă de a determina dacă sunteți însărcinată. Acesta poate fi făcut acasă sau în cabinetul medicului. Funcționează prin testarea nivelurilor unui hormon numit gonadotropină corionică umană (hCG). HCG apare atât în sânge cât și în urină la aproximativ 10 zile după concepție, motiv pentru care este o idee bună să faceți un test imediat ce credeți că ați putea fi însărcinată.

Dacă faceți un test de sânge, medicul dumneavoastră va extrage o cantitate mică de sânge dintr-o venă din braț. Proba de sânge este apoi trimisă la un laborator pentru a fi testată. Rezultatele testului pot dura de la câteva ore până la o zi pentru a vă fi returnate.

Testele de urină pot fi, de asemenea, efectuate în cabinetul medicului sau în laborator și se fac, de obicei, urinând într-un pahar și apoi plasând o picătură de urină pe o bandă chimică pregătită. Un test de sarcină cu urină poate fi folosit și acasă, dar trebuie efectuat exact conform instrucțiunilor și poate fi inexact în unele cazuri.

În cele mai multe cazuri, un test de sarcină va arăta două linii: o linie care indică faptul că ești însărcinată și o alta care indică faptul că nu ești. Dacă vezi doar prima linie, este un fals negativ și înseamnă că testul a fost efectuat prea devreme.

Efectuarea unui test de sarcină precoce este uneori un instrument util pentru identificarea posibilelor sarcini, deși poate fi stresant. Unele femei se simt anxioase în legătură cu rezultatul, ceea ce poate duce la probleme de sănătate legate de stres.

Cel mai bun moment pentru a face un test de sarcină depinde de persoană și de starea ei de sănătate. Unele femei pot dori să aștepte până când le lipsește ciclul, în timp ce altele pot considera că este mai bine să facă testul mai devreme pentru a evita complicațiile din timpul sarcinii.

Efectuarea unui test de sarcină este sigură și este puțin probabil să provoace efecte secundare grave. Cu toate acestea, poate să înțepe puțin, iar unele femei ar putea prezenta vânătăi ușoare atunci când acul este introdus în corpul lor. Este important să păstrați eprubeta într-un loc cald și întunecat și să citiți cu atenție instrucțiunile.

Latest from Blog