Când nodul la sân devine un semn de alarmă? Ce trebuie să faci

Un nodul la sân poate fi îngrijorător și ar trebui evaluat de un medic pentru a determina natura sa. Este important să reții că nu toate nodurile la sân sunt canceroase; multe sunt benigne și nu reprezintă o amenințare gravă pentru sănătate. Cu toate acestea, există câteva semne care pot indica necesitatea unei evaluări medicale urgente.

Iată când nodul la sân devine un semn de alarmă:

  1. Schimbări ale dimensiunii sau formei: Dacă observi o schimbare în dimensiunea sau forma sânului, sau dacă există umflături, acestea ar putea fi semne de preocupare.
  2. Durere persistentă: Nodurile benigne pot fi dureroase în unele cazuri, dar durerea persistentă sau disconfortul în sân merită o evaluare medicală.
  3. Modificări ale pielii: Modificările pielii de pe sân, cum ar fi înroșirea, îngroșarea, sau apariția unor zone ridicate pot indica necesitatea unei evaluări medicale.
  4. Secreții mamelonare neobișnuite: Dacă observi secreții de la nivelul mamelonului care nu sunt lapte și apar unilateral (doar la un sân), este recomandat să consulți un medic.
  5. Nodul care persistă după menstruație: Dacă ai un nod la sân și persistă după menstruație, sau dacă nu ai ciclu menstrual, este indicat să consulți un medic.
  6. Antecedente familiale de cancer la sân: Dacă ai istoric familial de cancer la sân, este important să fii vigilentă și să consulți medicul în legătură cu orice schimbare sau nod în sân.

Dacă observi un nod la sân sau experimentezi oricare dintre aceste semne, este recomandat să consulți imediat medicul. Medicul va efectua un examen fizic, poate solicita imagini precum mamografii sau ecografii, și poate recomanda biopsia pentru a determina natura nodulului.

Este vital să-ți monitorizezi sănătatea mamare și să faci autoexaminări regulat. Detectarea precoce a problemelor la sân poate crește șansele de tratare eficientă și de recuperare.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Latest from Blog