Laptele matern asigură toate nevoile nutriționale ale bebelușului dumneavoastră în primele șase luni, în cantități corecte. Cu toate acestea, pe măsură ce micuțul dumneavoastră crește, este posibil să fie nevoie să se schimbe compoziția pentru a satisface cerințele tot mai mari ale acestuia.
În plus, acesta ajută la crearea unei legături speciale între mamă și copil – deosebit de benefică pentru copiii născuți prematur sau cu malformații congenitale.
1. Consolidarea sistemului imunitar
Laptele matern conține substanțe esențiale pentru dezvoltarea sistemului imunitar al bebelușului dumneavoastră, cum ar fi proteine, grăsimi, zaharuri și anticorpi.
În primele zile după naștere, bebelușii primesc o explozie de anticorpi din laptele mamei lor pentru a-i ajuta să combată germenii și virușii. Din păcate, acești anticorpi nu durează o veșnicie, așa că bebelușul dumneavoastră trebuie să creeze anticorpi pe cont propriu pentru a rămâne sănătos.
Pe măsură ce copilul dumneavoastră intră în perioada de copilărie, sistemul său imunitar începe să se maturizeze și să devină mai puternic în lupta împotriva germenilor. De asemenea, aceștia devin conștienți de ce alimente sunt sigure și care nu ar trebui consumate.
Alăptarea este esențială atât pentru dumneavoastră, cât și pentru copilul dumneavoastră. Nu numai că previne infecțiile, dar îți face și corpul mai sănătos în general. Vorbiți cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale despre avantajele alăptării pentru amândoi – și asigurați-vă că urmați îndrumările acestuia cu privire la momentul în care trebuie să începeți și să încetați alăptarea.
2. Pierderea în greutate
Laptele matern este o dietă ideală pentru sugari, deoarece oferă toate substanțele nutritive esențiale de care copilul dumneavoastră are nevoie pentru a crește sănătos și puternic. În plus, anticorpii săi ajută la combaterea bolilor comune, cum ar fi răcelile, alergiile și problemele de stomac. Laptele matern reprezintă un start nutritiv în viață!
Poate că mamele nu-și dau seama, dar alăptarea le poate ajuta de fapt să piardă în greutate mai repede și să o mențină. Organismul arde zilnic încă 500 de calorii suplimentare pentru a produce lapte matern, așa că unele femei raportează că observă rezultate atunci când își restrâng aportul caloric față de alăptare.
Pentru a obține o pierdere în greutate și pentru a menține capacitatea organismului dumneavoastră de a alăpta, este esențial să urmați o dietă echilibrată care să pună accentul pe alimentele integrale. Aceasta include fructe, legume și cereale integrale pentru minerale și vitamine, precum și proteine slabe din carne, pește și nuci.
3. Sănătatea emoțională
Alăptarea oferă numeroase avantaje atât mamei, cât și copilului, cum ar fi o imunitate îmbunătățită, un somn mai bun și conexiuni mai profunde. Din păcate, pentru unele femei, alăptarea poate fi, de asemenea, o experiență intens emoțională.
Unele mame care alăptează experimentează o senzație scurtă și intensă de disforie chiar înainte ca laptele lor să se „lase” sau să se elibereze de la sân (reflexul disforic de ejecție a laptelui sau D-MER). Această senzație poate fi însoțită de sentimente de anxietate, furie, depresie sau deznădejde.
Studiile au demonstrat că oxitocina, hormonul eliberat în timpul alăptării, reduce nivelul de stres în rândul femeilor. În plus, mamele care alăptează tind să fie mai atente la semnalele copilului lor decât mamele care alăptează cu formule și înregistrează rate mai mici de depresie postnatală decât cele care nu alăptează.
4. Forța sistemului imunitar
Alăptarea la sân îi oferă bebelușului dumneavoastră un puternic stimulent al sistemului imunitar pentru a-l ajuta să lupte împotriva infecțiilor. Laptele matern conține diverse proteine, grăsimi și zaharuri care sunt esențiale pentru funcționarea sistemului imunitar.
De asemenea, sistemul imunitar al bebelușului dumneavoastră se maturizează odată cu vârsta. În momentul în care împlinește doi ani, imunitatea micuțului dumneavoastră a devenit mult mai puternică și poate lupta mai bine împotriva infecțiilor și a atacurilor alergice.
Sistemul lor imunitar are mai mult antrenament în combaterea virușilor, a bacteriilor și a alimentelor. În plus, a dobândit informații despre cum să reacționeze și să ignore amenințările, ceea ce îl face mai puternic și mai complex.
5. Sănătatea cognitivă
Capacitatea de a gândi și de a învăța sunt două dintre cele mai fundamentale abilități umane, potrivit lui John Locke (filozof din secolul al XVII-lea). Ele fac parte din ceea ce suntem ca indivizi, oferindu-ne elemente esențiale pentru identitatea personală – exact așa cum credea John Locke pe atunci.
Se știe de mult timp că alăptarea la sân îmbunătățește dezvoltarea cognitivă la sugari, deși efectele sale pe termen lung rămân incerte. Cercetările au arătat, de asemenea, că copiii care sunt alăptați la sân tind să aibă performanțe cognitive mai bune de-a lungul adolescenței și la vârsta adultă.
Numeroase studii au demonstrat o asociere pozitivă între alăptare și scoruri mai mari ale IQ-ului în copilăria ulterioară. Acest lucru ar putea fi atribuit apropierii fizice, atingerii piele-pe-piele și contactului vizual care îi ajută pe copii să creeze legături și să se simtă în siguranță.
6. Consolidarea sistemului imunitar
Laptele matern conține anticorpi care stimulează imunitatea încă de la început. Mamele încep să producă colostru în jurul a 16-22 de săptămâni de sarcină, iar apoi le transmit bebelușilor lor prin alăptare.
Anticorpii nu numai că vă protejează împotriva germenilor din mediul înconjurător, dar vă pot proteja și împotriva bacteriilor și a virusurilor. Atunci când sistemul imunitar al bebelușului este mai puternic, acesta este mai capabil să lupte mai bine împotriva infecțiilor și a bolilor.
Laptele matern abundă în celule albe din sânge, cunoscute sub numele de leucocite, care alcătuiesc soldații sistemului imunitar. Acestea includ atât limfocite T pentru producerea de anticorpi, cât și limfocite B care luptă împotriva infecțiilor; aceste celule sunt deosebit de prezente în colostru.
7. Forța sistemului imunitar
Mamele transmit prin laptele matern imunoglobuline (proteine, grăsimi și zaharuri) care ajută la construirea unui sistem imunitar puternic pentru bebeluși. Acesta îi protejează împotriva diferitelor virusuri și bacterii.
Atunci când un germen sau un virus intră în organism, celulele albe din sânge (celule imunitare) iau act și creează anticorpi pentru a combate infecția. Nu numai atât, dar acești anticorpi activează și alte părți ale sistemului tău imunitar pentru a te ajuta în combaterea respectivului germen sau virus.
Acest răspuns imunitar este un aspect crucial al apărării organismului dumneavoastră împotriva infecțiilor și bolilor. El ajută organismul dumneavoastră să își amintească germenul sau virusul care a cauzat o infecție și îl protejează de viitoarele epidemii.
8. Puterea sistemului imunitar
Laptele matern conține anticorpi care pot întări imunitatea copilului dumneavoastră atunci când se confruntă cu o infecție. Acești anticorpi sunt deosebit de abundenți în colostru – primul lapte care iese din sânii mamei după naștere – dar rămân prezenți în toate fazele alăptării, atât timp cât bebelușul continuă să primească hrană de la mama sa.
Katherine Wander, profesor asociat de antropologie la Universitatea Binghamton, a publicat recent un studiu în PLOS One care indică faptul că anticorpii pot proteja bebelușii de boli infecțioase care altfel le-ar putea face rău. Cercetarea a fost realizată în Kilimano, Tanzania.
Laptele matern este plin de proteine, vitamine și minerale liposolubile, precum și de imunoglobuline. Toate aceste componente lucrează împreună pentru a programa memoria imunitară a mamei în bebelușul său, explicând de ce cei care au fost alăptați la sân timp de șase sau mai multe luni tind să aibă o imunitate mai puternică în comparație cu cei care nu au fost alăptați.
9. Sănătatea fizică
Laptele matern este hrana perfectă pentru bebeluși din natură, oferind toate substanțele nutritive și anticorpii esențiali pentru ca bebelușii să-și înceapă viața sănătoși. De fapt, laptele matern a fost supranumit „hrana perfectă a naturii pentru bebeluși”.
Alăptarea la sân este o sursă excelentă de energie și nutrienți pentru proaspetele mămici în timp ce se recuperează după naștere. În plus, alăptarea la sân declanșează eliberarea de oxitocină, care ajută la reducerea sângerărilor postpartum.
Bebelușii alăptați la sân au un risc mai mic de infecții ale urechii, astm și alergii decât cei care nu sunt alăptați la sân. În plus, aceștia au o probabilitate generală mai mică de obezitate și diabet.
Alăptarea la sân nu numai că este benefică pentru copiii prematuri și pentru cei cu afecțiuni medicale, cum ar fi malformațiile congenitale, dar creează, de asemenea, o legătură durabilă între mamă și copil.
10. Forța sistemului imunitar
Laptele matern este o sursă neprețuită de celule imunitare și de alte proteine, grăsimi și zaharuri esențiale care îl ajută pe bebeluș să lupte împotriva infecțiilor, a paraziților și a altor afecțiuni de sănătate. Acest lucru este valabil mai ales în cazul colostrului – primul lapte pe care copilul dumneavoastră îl bea vreodată.
Sistemul imunitar al bebelușului începe să se dezvolte încă din uter și continuă să se întărească pe parcursul primelor 1.000 de zile de viață. Acest lucru îi oferă numeroase ocazii de a se familiariza cu virușii, bacteriile și alte lucruri care ar putea să-i facă rău sau să-l rănească.
Pe măsură ce bebelușul dumneavoastră crește, sistemul său imunitar va deveni mai puternic și mai complex. Ca atare, va fi mai capabil să combată infecțiile și să se protejeze de simptomele alergiilor.
Bibliografie
- Kent, Jacqueline C. „How breastfeeding works. Journal of Midwifery Womens Health 52 No. 6, 2007.
- Nigel, C., et al. The Lancet 387 No. 1001.
- Katherine, A. Dettwyler. Breastfeeding. Biocultural Perspectives New York, 1995.
- Katherine, Krasovec. „Toward consistency in breastfeeding definitions. Studies in Family Planning 21 No. 4, 1990.
- Felicia, M. McCormick, et al. Support for Breastfeeding Mothers. Cochrane database of systematic reviews 1, 2007.
- Cesar, G., et al. The Lancet 387 No. 1001.