Alimentație și somn: sfaturi pentru o noapte odihnitoare

/

Pentru a dormi bine noaptea, este important să ai o alimentație echilibrată și să eviți anumite alimente și băuturi care pot perturba somnul.

Ce să mănânci:

Cina: Consumă o cină ușoară cu cel puțin 2-3 ore înainte de culcare. Alege alimente bogate în proteine și fibre, precum carne slabă, pește, legume și cereale integrale.

Gustări: Dacă simți nevoia de a gusta ceva seara, alege alimente ușoare și sănătoase, precum fructe, iaurt grecesc sau nuci.

Băuturi: Evită cofeina și alcoolul cu cel puțin 4-6 ore înainte de culcare. Alege apă, ceai de plante sau lapte cald.

Ce să eviți:

Alimente grele: Evită alimentele grase, prăjite sau bogate în zahăr seara, deoarece pot provoca indigestie și pot perturba somnul.

Alimente picante: Alimentele picante pot provoca arsuri la stomac și pot perturba somnul.

Ciocolată: Ciocolata conține cofeină, care poate perturba somnul.

Băuturi carbogazoase: Băuturile carbogazoase pot provoca balonare și pot îngreuna dormitul.

Alte sfaturi:

Mănâncă la ore regulate: Mâncatul la ore regulate pe tot parcursul zilei poate ajuta la menținerea unui nivel stabil de zahăr din sânge și la reducerea senzației de foame seara.

Nu te culca niciodată flămând: A merge la culcare flămând poate provoca dificultăți de adormire și treziri nocturne.

Relaxează-te după cină: Evită activitățile stimulente, precum vizionarea televizorului sau folosirea telefonului, cu cel puțin o oră înainte de culcare.

Respectarea acestor sfaturi te poate ajuta să ai un somn mai odihnitor și de calitate. Reține!  Este important să te adresezi medicului dacă ai probleme cu somnul persistente, pentru a exclude cauze medicale.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Latest from Blog