Alergenii din timpul sezonului de toamnă-cum să-i recunoști și să te ferești de ei

Sezonul de toamnă poate aduce cu sine diferiți alergeni care pot cauza reacții alergice la unele persoane.

Iată cum poți recunoaște și cum te poți feri de alergenii comuni din timpul toamnei:

  1. Polen: Polenul din plantele care eliberează polen în toamnă poate provoca simptome alergice, cum ar fi strănut, rinoree, și mâncărime la nivelul ochilor și gâtului. Pentru a te feri, poți urmări previziunile polenului și evita activitățile în aer liber în zilele cu concentrații ridicate de polen.
  2. Acarienii: Acarienii de praf sunt prezenți în interiorul locuințelor pe tot parcursul anului, dar pot provoca exacerbarea simptomelor alergice în sezonul rece. Pentru a reduce expunerea la acești alergeni, aerisește regulat casa, folosește huse antiacarieni pe saltele și perne, și spală lenjeria la temperaturi ridicate.
  3. Moldul: În sezonul toamnă, umiditatea sporită poate contribui la dezvoltarea mucegaiului în interiorul locuințelor. Asigură-te că spațiile cu umiditate crescută, cum ar fi baia și bucătăria, sunt bine ventilate și uscate. Poți utiliza și purificatoare de aer pentru a reduce nivelurile de mucegai.
  4. Frunzele în descompunere: Frunzele care se descompun pot conține sporii de mucegai și pot provoca simptome alergice la unii oameni. Evită să te așezi sau să te joci în zone cu mulțime de frunze în descompunere.
  5. Alimentele de sezon: Unele persoane pot dezvolta alergii alimentare sezoniere la fructe și legume care sunt recoltate în toamnă, cum ar fi merele și nucile. Dacă ai simptome alergice după consumul acestor alimente, consultă un medic pentru a confirma alergia și pentru a primi sfaturi privind evitarea acestor alimente.
  6. Paraziți: În sezonul de toamnă, animalele de companie pot aduce paraziți în casă, cum ar fi puricii și căpușele. Menține igiena animalelor și folosește produse de protecție împotriva acestor paraziți.
  7. Păsările sălbatice: Excremente sau pene de păsări sălbatice pot conține alergeni. Evită să te expui la aceste elemente, mai ales în locuri cu multe păsări.

Dacă ai simptome alergice în timpul toamnei, cum ar fi strănut, mâncărime la ochi, tuse sau congestie nazală, consultă un medic sau un alergolog pentru a determina cauza alergiei și pentru a primi sfaturi privind gestionarea și tratamentul acesteia.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Latest from Blog