O alimentație sănătoasă bogată în nutrienți esențiali joacă un rol crucial în prevenirea bolilor de inimă, una dintre principalele cauze de deces la nivel global. Nutrienții specifici pot contribui semnificativ la reducerea factorilor de risc cardiovasculari și la menținerea unei stări cardiovasculare optime.
Iată 10 nutrienți care pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă:
Fibre: Fibrele pot ajuta la scăderea colesterolului LDL („rău”) și la creșterea colesterolului HDL („bun”). Surse bune de fibre includ fructele, legumele, cerealele integrale și leguminoasele.
Proteine vegetale: Proteinele vegetale pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a riscului de boli de inimă. Surse bune de proteine vegetale includ fasolea, lintea, nucile și semințele.
Grăsimi sănătoase: Grăsimile sănătoase, cum ar fi grăsimile mononesaturate și polinesaturate, pot ajuta la scăderea colesterolului LDL („rău”) și la creșterea colesterolului HDL („bun”). Surse bune de grăsimi sănătoase includ uleiul de măsline, uleiul de avocado, nucile și semințele.
Vitamina C: Vitamina C poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a riscului de boli de inimă. Surse bune de vitamina C includ citricele, ardeii, kiwi și broccoli.
Vitamina E: Vitamina E poate ajuta la protejarea LDL colesterolul de a fi oxidat, ceea ce poate duce la formarea plăcii în artere. Surse bune de vitamina E includ nucile, semințele și uleiurile vegetale.