10 efecte secundare ale operației de cezariană

Operația de cezariană este o intervenție chirurgicală majoră care are ca scop aducerea pe lume a unui nou-născut. Deși este o procedură sigură și necesară în multe cazuri, ca orice intervenție chirurgicală, poate avea și efecte secundare.

Este important să reții că fiecare femeie este diferită și poate experimenta efecte secundare într-o măsură diferită.

Durerea

Durerea postoperatorie este un efect secundar comun al cezarienei. Aceasta poate fi localizată la nivelul inciziei sau poate fi mai difuză în abdomen. Medicul îți va prescrie analgezice pentru a o controla.

Sângerare

O cantitate mică de sângerare vaginală este normală după cezariană. Cu toate acestea, sângerările abundente sau cu cheaguri ar trebui raportate imediat medicului.

Infecții

Ca orice intervenție chirurgicală, există riscul de infecție la nivelul inciziei. Semnele unei infecții includ roșeață, umflare, durere, secreții purulente și febră.

Tromboză venoasă

Formarea de cheaguri de sânge în vene, de obicei la nivelul picioarelor, este un risc după cezariană. Pentru a preveni acest lucru, vei primi medicamente anticoagulante.

Probleme cu alăptarea

Deși nu este un efect secundar frecvent, unele femei pot întâmpina dificultăți în alăptare după cezariană.

Depresie postpartum

Schimbările hormonale și stresul asociate cu nașterea pot duce la depresie postpartum, care poate afecta atât mamele născute natural, cât și cele prin cezariană.

Adeziuni abdominale

 După operație se poate forma țesut cicatricial în abdomen, ceea ce poate duce la dureri cronice sau complicații la intervenții chirurgicale ulterioare.

Riscuri pentru sarcinile viitoare

Femeile care au născut prin cezariană au un risc ușor crescut de complicații la sarcinile viitoare, cum ar fi placenta previa sau ruptură uterină.

Anestezie

Anestezia utilizată în timpul operației poate avea efecte secundare, cum ar fi greață, vărsături sau dureri de cap.

Recuperare mai lentă

Recuperarea după cezariană poate dura mai mult decât după o naștere vaginală. Activitățile fizice intense ar trebui evitate în primele săptămâni.

Este important să discuți cu medicul tău despre toate aceste posibile efecte secundare înainte de operație. El îți va explica riscurile și beneficiile procedurii și te va ajuta să iei cea mai bună decizie pentru tine și pentru copilul tău.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Latest from Blog